Cücərdilmiş buğdanın tərkibindəki mikroelementlər
Cücərdilmiş buğda ümumi möhkəmləndirici, cavanlaşdıran və müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur.
YeniZamantv.az xəbər verir ki, xarici ölkələrdə hazır cücərdilmiş buğda vakuum qablaşdırmalarda supermarketlərdə satılır. Cücərdilmiş buğda həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, sinir sisteminin funksiyalarına müsbət təsir edir, immuniteti gücləndirir, xərçəng xəstəliklərin profilaktik vasitəsi sayılır, hətta müalicə edir.. Təbii ki, cücərdilmiş buğdanın faydalı xüsusiyyətlərindən faydalanmaq üçün onu hər gün 50-100 qr həcmində qəbul etmək lazımdır. Cücərdilmiş buğdanı daim qəbul edən insanlar iş qabiliyyətinin, fəallığının artmasını hiss edirlər.
Adi buğda ilə müqayisədə cücərdilmiş buğdanın kimyəvi tərkibi xeyli dəyişilir. Cücərdilmiş buğda zülallar, E, B qrupu vitaminləri, sink, dəmir, kalium və s. mikro- və makroelementlərlə çox zəngindir. E vitamini orqanizmdə gedən qocalma prosesləri ilə mübarizə aparır, bərpa proseslərini sürətləndirir. Həmçinin cücərdilmiş buğda B vitaminləri qrupu ilə zəngindir. Bu vitaminlər bizim sinir və mədə-bağırsaq sistemimiz üçün çox vacibdir.
Cücərdilmiş buğdanın tərkibində olan fol turşusu orqanizmin qanyaradan funksiyası üçün çox vacibdir. Həmçinin fol turşusu hamilə qadınların əsas vitamini sayılır. Fol turşusu döldə sinir sisteminin qusurlarının qarşısını alan əsas vasitə kimi tanınır. Məhz bu səbəbdən hamilə qadınların hamısına həkimlər fol turşusunu təyin edirlər.
Sink insanın immun sisteminə çox müsbət təsir edir, dərini qocalmaqdan saxlayır. Bu xüsusilə qadınlar üçün vacibdir. Kosmetik sənaye tərkibində cücərdilmiş buğda olan çoxsaylı kremlər və maskalar istehsal edir.
Sink həmçinin insanın cinsiyyət sisteminə də çox müsbət təsir edir. Kişi cinsiyyət sisteminin normal fəaliyyəti üçün sink elementi olduqca vacibdir. Sink spermatozoidlərin hərəkətliliyini artırır. Sonsuzluqdan əziyyət çəkən kişilər bu təbii müalicəvi vasitədən istifadə edə bilərlər.
Cücərdilmiş buğdanı ev şəraitində hazırlamaq çox asandır. Dükandan qidalı buğda alın, təmiz enli şüşə və ya minalanmış qaba tökün, üzərinə ilıq suda isladılmış tənzif qoyun və ev şəraitində saxlayın (səməni cücərtdiyimiz kimi). 1-1,5 gündən sonra buğdanı istifadə etmək olar. Cücərti 3 mm kimi olmalıdır. Əks halda cücərdilmiş buğdanın xeyirli xüsusiyyətləri daha az olacaq.
Buğdanı əzib balla qarışdırın və səhər tezdən ac qarına qəbul edin (balsız da qəbul etmək olar). Həmçinin buğdanı istənilən tərəvəz salatlarına da əlavə etmək olar. Buğdanı az-az cücərdin.
Xərçəngi sağaldan möhtəçəm təbii resept.
İnqrediyentlər:
400 qram buğda cücərtisi;
15 təzə limon;
1 kiloqram sarmısaq;
1 kiloqram təmiz bal;
400 qram qoz ləpəsi;
Hazırlanması:
400 qram buğda götürün, onu səməni kimi cücərdin.Hər toxumu, 1-2 millimetr olduqda resepti hazırlaya bilərsiniz.
Sonra ətçəkən maşından və təmizlənmiş sarımsaq, qoz, buğdanı çəkin.Bundan sonra 5 limonu qabığıyla birlikdə ət şəkən maşından keçirin. Qalan 10 limonu isə suyunu sıxıb, hazır kütləyə qatın. Bundan sonra bal əlavə edin, taxta qaşıqla qarışdırın və şüşə qabda və ya bankada soyuducuya qoyun.
Üç gün sonra orada rəng alacaq, vasitədən istifadə etməyə hazır olacaq.
Tətbiqi:
Yeməkdən və yatmazdan 30 dəqiqə əvvəl 1-2 xörək qaşığı qəbul edin. Profilaktika üçün bu vəsaiti ildə bir dəfədən az olmayaraq qəbul etməyi tövsiyə edirik. /qlobal.net/